• العربية
  • English
  • فارسی
 
قال علی علیه السلام :

اِنتَظِروا الفَرَجَ وَلا تَیأسُوا مِن رَوحِ الله.
همواره در انتظار باشید و یأس و ناامیدی از رحمت خدا به خود راه مدهید. (بحار، ج ١٥، ص ١٢٣)

   
 
 
 

معاد : یوم الجمع :


یوم الجمع :

از دیگر توصیف های خاص در مورد جهان آخرت «يَوْمِ الْجَمْعِ» است. در سوره تغابن، خداوند می فرماید: «يَوْمَ يَجْمَعُكُمْ لِيَوْمِ الْجَمْعِ ذلِكَ يَوْمُ التَّغابُن»؛‏ اين در زمانى خواهد بود كه همه شما را در روز اجتماع [روز رستاخيز] گردآورى مى‏ كند آن روز روز تغابن است (روز احساس خسارت و پشيمانى) .

به خاطر بیاورید که همه شما را در روز اجتماع، جمع آوری می کنند، «يَوْمَ يَجْمَعُكُمْ لِيَوْمِ الْجَمْعِ»؛ روزی که روز اجتماع هست و همه فراخوانده می شوند و کنار هم قرار می گیرند و آن روز، روزی است که معلوم می شود چه کسانی مغبون گشته اند و ضرر دیده اند .

شاهد مثال دیگر در سوره شوری است که خداوند می فرماید: «لِتُنْذِرَ أُمَّ الْقُرى‏ وَ مَنْ حَوْلَها وَ تُنْذِرَ يَوْمَ الْجَمْع»؛ تا «أمّ القرى» [مكّه‏] و مردم پيرامون آن را انذار كنى و آنها را از روزى كه همه خلايق در آن روز جمع مى‏شوند بترسانی .

در آیه یاد شده خداوند می فرماید: قرآن به خاطر آن نازل شد که ای پیامبر ام القری و کسانی که پیرامون آن هستند را انذار کنی. ام القری همان مکه است. در ادامه می فرماید: «وَ تُنْذِرَ يَوْمَ الْجَمْع»‏؛ و آنها را انذار کنی و از روزی که همه خلائق در آن جمع اند بترسانی.

در آیه یاد شده، تعبیر یوم الجمع آمده که نشان می دهد که روز جمع، روز بسیار حساسی است و لازم است که در دنیا برای آن روز انذاری وجود داشته باشد که پیامبر نیز این کار را انجام داده است.

آن روز که قرآن از آن با عبارت یوم الجمع یاد می کند، نشان اهتمام جمع است که در کنار هم قرار می گیرند و چگونه آن روز، جمع نباشد در حالی که، تمام انسان ها، آن هایی که پیش بوده اند و آنانی که بعد آمده اند و آنانی که در دوران قبل قیامت آمده اند، اولین و آخرین همه جمع می شوند.

نه تنها انسانها بلکه جنیان که آنها نیز مخلوق هستند و حتی همه ملائکه جمع می شوند.

چنین اجتماعی بسیار بزرگ است؛ اجتماعی که همه مخلوقات خدا، انسانها، فرشته ها، جنیان و همه موجودات در آنجا جمع می شوند و در صحنه محشر هستند.

باز جالب است که برخی گفته اند نه تنها خودشان، که اعمالشان هم در آنجا جمع می شوند. هر کسی به همراه اعمالش است که در آنجا جمع می شود و اعمال انسان در آنجا مجسم می شود.

بنابراین چه صحنه عظیم و هولناکی است که هر کسی همراه با اعمالش که این اعمال نشان شخصیت و رفتار و افکار اوست در آن روز جمع شود.

اما به چه دلیل همه جمع می شوند؟ قرآن می فرماید: «يَوْمَ يَجْمَعُكُمْ لِيَوْمِ الْجَمْع‏ »؛ شما را برای روز جمع، جمع می کنیم . این جمع کردن برای عرضه به دادگاه الهی است؛ چرا که در آنجا انسان به همراه اعمالش برای عرضه به درگاه الهی و بررسی و محاسبه جمع می شود.

در سوره هود نیز خداوند می فرماید: «ذلِكَ يَوْمٌ مَجْمُوعٌ لَهُ النَّاس»؛‏ آن روز، روزی است که همه مردم برای آن جمع آوری می شوند . این اجتماع آنقدر بزرگ است و اهمیت دارد که قرآن تعبیر «يَوْمٌ مَجْمُوعٌ» را آورده است.

تک تک ما نیز در آن روز خواهیم بود و آن روز، روزی است که برای هیچ کسی گریزی از آن نیست و باید فکر کنیم که در آن روز در چه وضعیتی خواهیم بود و برای چنین شرایطی خودمان را آماده کنیم که البته به فضل الهی امیدواریم .



 

انجمن‌ها
دانشگاه‌ها
پژوهشگاه‌ها
مراجع عظام
سایر

انتشار محتوای این وبگاه تنها با ذکر منبع مجاز میباشد

X
Loading