اَكثِروا الدُّعاءَ بِتَعجِیل الفَرَجِ فَاِنَّ ذلِكَ فَرَجُكُم.
برای تعجیل در ظهور من زیاد دعا کنید که خود فَرَج و نجات شما است. (کمالالدین، ج ٢، ص ٤٨٥)
8- منشور جاويد
تأليف علّامه جعفر سبحانى از عالمان معاصر شيعه، به زبان فارسى و شكل نوينى ارائه شده است. علّامه سبحانى بهترين شيوه را در تفسير آيات، تفسير موضوعى به شكل كامل و مبسوط آن، دانسته است.
او تفسيرش را با اهتمام به مسائل اجتماعى و كلامى تدوين كرده كه شامل مطالبى در يكتاپرستى، مبانى توحيد، قرآن اقيانوس معارف، نفاق و سرگذشت منافقان، شناخت انسان در قرآن، عصمت پيامبران و مقامات آنان و امامان در قرآن، پيامبر صلّى اللّه عليه و اله و سلّم در قرآن در شكل نبوت عامه و خاصه، شفاعت، توبه، احباط و تكفير، جهان برزخ و معاد جسمانى و پيامبران در قرآن است.
او مقدمه اى در اهميت تفسير و روش خود نگاشته است. تفسير منشور جاويد به زبان عربى نيز، با عنوان مفاهيم القرآن، چاپ شده است. «1»
9- الوجيز فى تفسير الكتاب العزيز
تأليف على محمد دخيل، از عالمان معاصر شيعه، به زبان عربى و شامل تمامى آيات قرآن است. او در تفسيرش به مباحث اجتماعى و علمى- تجربى پرداخته و نكته هاى اخلاقى و تربيتى، را براى نسل جوان بيان داشته است.
على دخيل به ارتباط آيات و سوره ها اشاره كرده و معانى كلمات و مفردات قرآن را بيان داشته و از روايات معصومين عليهم السّلام و گفتار صحابه مدد جسته است.
او آيات علمى- تجربى را در پايان تفسيرش بيان كرده و سعى داشته خواننده را متوجه عظمت علمى قرآن كند كه چگونه در هزار و اندى سال پيش، قرآن به مسائل تجربى و اخلاقى به شكل زيبا و خوشايند پرداخته است.
در مقدمه تفسيرش به بيان مباحث مقدماتى درباره فضيلت قرآن، تاريخ قرآن و سلامت قرآن از تحريف مبادرت كرده است. «2»
----------------------------------------------------------------------------------
(1). خرمشاهى، همان، ص 764.
(2). ايازى، همان، ص 747.
-----------------------------------------------------------------------------------
روشهاى تفسير قرآن، ص: 284