• العربية
  • English
  • فارسی
 
امام جعفرصادق (علیه‌السلام) :

لَو لَمْ یبْقَ منَ الدُّنیا اِلاَّ یومٌ واحِدٌ لَطَوّلَ اللهُ ذلِكَ الیومَ حَتّی یخرُجَ قائمُنا أَهْلَ البَیت.
اگر از عمر دنیا تنها یک روز مانده باشد خداوند آن روز را آنقدر طولانی می‌کند تا قائم ما اهل بیت(علیه‌السلام) ظهور یابد. (منتخب‌الاثر، ص ٢٥٤)

   
 
 
 

اعجاز قرآن از نظر علامه طباطبائی (4 )


«اعجاز قرآن از نظر بلاغت»

مرحوم علامه طباطبائى، بيان مى‏دارد كه از جمله وجوه اعجاز قرآن، بلاغت آن است، زيرا عرب آن روز، تنها بهره‏اى كه از علم و فرهنگ داشت، سخندانى و بلاغت در آن بود و تاريخ گواه بر آن است كه عرب خالص آن روز، قبل از آن‏كه‏ زبانش با اقوام ديگر مختلط شود و اصالت خود را از دست بدهد، در زبان به اوج خود رسيده بود و در جزالت نظم و وفاء لفظ و رعايت مقام و سهولت منطق، بى‏نظير بود و لذا قرآن آنها را به شديدترين شكل دعوت به همانندآورى در الفاظ قرآن و بلاغت آن نمود و در آيات فراوانى مانند: أَمْ يَقُولُونَ افْتَراهُ قُلْ فَأْتُوا بِعَشْرِ سُوَرٍ مِثْلِهِ مُفْتَرَياتٍ وَ ادْعُوا مَنِ اسْتَطَعْتُمْ مِنْ دُونِ اللَّهِ إِنْ كُنْتُمْ صادِقِينَ «1»، آنها را به مبارزه‏طلبى دعوت كرد.

از سوى ديگر تحدى قرآن، يكبار و دوبار نبوده، تا عرب آن را فراموش كند، بلكه در مدتى طولانى انجام شد و عرب آن زمان با آن برجستگيهاى زبانى، نتوانست براى تسكين حميت و غيرت خودكارى را صورت دهد، و ناتوانى و عجز خود را در برابر قرآن اعلام نمود.

اين تحدى كه تاكنون ادامه دارد، هنوز كسى نتوانسته، كتابى نظير آن را بياورد و اگر كسى به ميدان آمده خود را رسوا و مفتضح نموده است «2».

مانند گفتار مسيلمه كذّاب كه در مقام معارضه با سوره فيل، برآمده و چنين گفته است: «الفيل و ما الفيل و ما أدريك ما الفيل له دنب و بيل و خرطوم طويل» يعنى: فيل، چه فيلى؟ نمى‏دانى چه فيلى؟ داراى دم زمختى و خرطوم طويلى «3».

مرحوم علامه طباطبائى به بيان دو اشكال مى‏پردازد و مى‏فرمايد:

1- اگر كسى بگويد، چگونه ممكن است، جمله‏بنديها و كلمات به شكلى مرتب شود كه فكر بشر از آوردن مانند آن عاجز باشد، با اينكه كلام و جمله، ساخته ذهن خود انسان است و چگونه ممكن است، براى خود او معجزه باشد، با اينكه فاعل مى‏بايد اقوى از فعل خويش باشد؟

2- از طرفى، اگر در ميان اقسام جمله‏بنديها و قالبهاى زبانى، نوعى پيدا شود كه برترين است و فوق طاقت بشرى، يعنى معجزه است، پس مى‏بايد بپذيريم كه‏
__________________________________________________
(1)- مى‏گويند، قرآن را به خدا افتراء بسته، بگو اگر راست مى‏گوئيد، ده سوره مانند همين سوره‏هاى افترائى بياوريد و از تمام افراد، غير از خدا كمك بگيريد، اگر راست مى‏گوئيد. هود آيه 14- 13
(2)- ر. ك. به الميزان، 1/ 68.
(3)- همان.
--------------------------------------------------------------------------------

قالبهاى زبانى و تركيبات كلامى، از درجات مختلفى برخوردار هست، كه بالاترين مرتبه آن معجزه و در اوج كمال است و پائين‏ترين مرتبه آن، سخن عادى است.

لازمه اين سخن اين است كه در هر مطلبى بيش از يك نوع بيان، نمى‏تواند معجزه باشد، در حاليكه در قرآن يك حقيقت را به قالبهاى متعدد و بيانهاى مختلف ذكر كرده است، بنابراين فقط يك نوع آن معجزه است و نه همه آنها، مانند، قصه‏هاى قرآنى كه تكرار يك حقيقت است و قاعدتا مى‏بايد يك نقل آن تنها، معجزه باشد و نه همه آنها «1».

ايشان در پاسخ به هر دو اشكال مى‏فرمايد: در باب فصاحت و بلاغت كلام، سه جهت لازم هست كه ممكن است هر سه از آنها در كلامى جمع شود تا كلام فصيح شود و ممكن است برخى از آنها حاصل نشود و كلام به رتبه فصاحت نرسد كه آنها چنين است:
1- احاطه به لغات كه ممكن است براى برخى افراد، تمامى لغات يك زبان، شناخته شده باشد، گرچه كه ممكن است، نتواند از آنها استفاده كند.

2- قدرت بيان كه همان مهارت در سخنورى است يعنى فردى، خوب مى‏تواند سخن بگويد، گرچه كه ممكن است حرف خوبى براى گفتن نداشته باشد و از معارف بى‏خبر است، و لذا سخن او چه‏بسا جاذب نباشد.

3- قدرت فكر و لطافت ذوق كه موجب مى‏شود اگر شخص، از معارف بلندى برخوردار است، آنها را در قالبى زيبا ترسيم نمايد. و چه بسا كه از لطافت ذوق برخوردار است ولى چون از مطالب و معارف ارزشمندى برخوردار نيست، باز كلام او جاذب نيست.

مرحوم علامه مى‏گويد: آنچه كه مربوط به قريحه انسان است، همان مرحله اول است ولى زيباسازى كلام و لطافت ذوق و قدرت بيان، چيزى نيست كه فقط در انحصار انسان باشد و ربطى به قريحه انسان ندارد، بلكه مراحل بالاترى است كه چه بسا در برخى از مراحل، انسان از آن عاجز نيست و لذا ممكن است كلماتى ساخته‏ شود كه ذهن انسان هم برآوردن آنها عاجز باشد
__________________________________________________
(1)- همان، ص 69

-----------------------------------------------------------------------------------

و لذا ايشان مى‏فرمايد:

صرف اينكه، واژه‏ها و زبانها ساخته و قريحه آدمى است، باعث نمى‏شود كه كلام معجزه‏آسا محال باشد و اين گفته مانند كلام كسى است كه مى‏گويد: آهنگرى كه سازنده شمشير است، مى‏بايد شجاع‏تر از كسى باشد كه آن را به كار مى‏برد «1». (در مثل گفته شده:
سازنده شمشير لازم نيست از همه بهتر شمشير بزند).

و ايشان تأكيد مى‏كند كه بلاغت كامل، متكى به ذهن لطيف و آگاه است كه براى همگان مقدور نيست و بخشى از آن به الفاظ و بخشى از آن به معانى بر مى‏گردد و هركس از معانى لطيف‏ترى آگاه باشد مى‏تواند الفاظ و معانى لطيفى در قالبهاى معجزه‏آسا، گرچه در يك موضوع و قصّه واحد، ارائه نمايد و اين كار در اختيار خدا است. به عنوان مثال قصه نوح را در چند مرتبه تكرار نمود است و هر كدام نيز از لطافت و ذوق بالايى برخوردار است.

روشن است كه بلاغتى كه معجزه‏آسا است، تنها بر محور الفاظ نبود، تا اينكه گفته شود، عاليترين تركيبهاى لفظ يك تركيب بيش نيست، بلكه مربوط به الفاظ و معانى رسا و كاملى بود كه مى‏توانست يك موضوع را با جهت‏هاى متفاوت و با اهداف متفاوت به قالب الفاظ درآورد و آنها را معجزه نمايد و لذا علامه در پايان تأكيد مى‏كند:

بلاغتى كه معجزه است، دائر مدار الفاظ نيست تا اينكه گفته شود، انسان كه خود واضع لغت است، چگونه نمى‏تواند، بليغ‏ترين كلامها را بياورد، يا اينكه گفته شود، رساترين تركيبهاى مقصور، تركيب واحد است و چگونه ممكن است از معنى واحد، تركيبهاى متعدد معجزه‏گونه فراهم شود، بلكه مدار در بلاغت، معنائى است كه در برگيرنده تمامى معانى ذهنى و جهات خارجى است «2».

----------------------------------
1- ر. ك. به الميزان، 1/ 72
2- ر. ك. الميزان، 1/ 73
----------------------------------------------------

اعجاز قرآن در نظر اهل بيت عصمت ع و بيست نفر از علماى بزرگ اسلام، ص: 85



 

انجمن‌ها
دانشگاه‌ها
پژوهشگاه‌ها
مراجع عظام
سایر

انتشار محتوای این وبگاه تنها با ذکر منبع مجاز میباشد

X
Loading