همایش مرجعیت علمی قرآن افق جدیدی در پیوند با علوم انسانی گشود حجتالاسلام سید رضا مودب رئیس کمیسیون نخستین همایش ملی مرجعیت علمی قرآن کریم، اظهار داشت:
نخستین همایش ملی مرجعیت علمی قرآن کریم، نتیجه دو سال فکر، مطالعه و تحقیق جمعی از پژوهشگران متعهد است که اکنون به نقطه برگزاری آن نزدیک شدهایم.
وی با بیان اینکه تحقق این همایش یک افتخار ملی است، افزود: برگزاری این رویداد علمی مرهون تلاش حوزه علمیه قم و همراهی مدیران محترم پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن است؛ این تلاش گامی مؤثر در مسیر تحقق مرجعیت علمی قرآن برای علوم انسانی به شمار میرود.
رئیس کمیسیون همایش...
لزوم پاسداشت نوزدهم دی از نظر رهبر معظم انقلاب اسلامی . بزرگداشت حادثهی نوزدهم دی ۵۶ از دو نظر لازم و ضروری است:
اوّلاً از این نظر که روز نوزدهم دی سال ۵۶ یکی از قلّههای تاریخ کشور ما است؛ یعنی هر کسی در آینده به تاریخ کشور نگاه کند، یکی از برجستهترین نقاط این تاریخ، همین روزی است که شما به مناسبت آن در اینجا اجتماع کردهاید؛ چون این روز بود که یک حرکت عظیمی را در کشور به راه انداخت و این حرکت عظیم به یک انقلاب عظیمی منتهی شد که دنیا را تکان داد، نقشهی سیاسی دنیا را تغییر داد؛ [لذا] قلّه است.
جهت دوّم برای لزوم پاسداشت نوزدهم دی این است که ما...
رهبر انقلاب در دیدار نخست وزیر عراق: باید در مقابل اشغالگری آمریکاییها در عراق با جدیت ایستاد حوزه/ رهبر انقلاب اسلامی حضور نیروهای اشغالگر آمریکایی در عراق را غیرقانونی و برخلاف منافع مردم و دولت عراق خواندند و تاکید کردند: قرائن و شواهد حاکی از تلاش آمریکاییها برای تثبیت و گسترش حضور خود در عراق است که باید در مقابل این اشغالگری با جدیت ایستاد.
به گزارش خبرگزاری حوزه از تهران، حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی عصر امروز در دیدار آقای «محمد شیاع السودانی» نخست وزیر عراق با قدردانی از اقدامات خوب آقای السودانی در جهت آبادانی و امنیت گفتند: عراق هر مقدار که آبادتر و همراه با...
فضایل قرآن از کتاب کافی شریف . فضل القرآن . روایت سوم و چهارم و پنجم: 3- عَلِيٌّ عَنْ أَبِيهِ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ الْمُغِيرَةِ عَنْ سَمَاعَةَ بْنِ مِهْرَانَ قَالَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ ع إِنَّ الْعَزِيزَ الْجَبَّارَ أَنْزَلَ عَلَيْكُمْ كِتَابَهُ وَ هُوَ الصَّادِقُ الْبَارُّ فِيهِ خَبَرُكُمْ وَ خَبَرُ مَنْ قَبْلَكُمْ وَ خَبَرُ مَنْ بَعْدَكُمْ وَ خَبَرُ السَّمَاءِ وَ الْأَرْضِ وَ لَوْ أَتَاكُمْ مَنْ يُخْبِرُكُمْ عَنْ ذَلِكَ لَتَعَجَّبْتُمْ.
حضرت صادق عليه السّلام فرمود: همانا خداى عزيز و جبار كتابش را بر شما فرود فرستاد و او است راست گو و نيك خواه، در آن...
مقاله : بازخوانی و بررسی تطبیقی آیات جاهلیت از منظر علامه طباطبایی و سید قطب مقاله :
بازخوانی و بررسی تطبیقی آیات جاهلیت از منظر علامه طباطبایی و سید قطب
جاهلیت اصطلاحی قرآنی است و بیانگر ویژگی های رفتاری، اخلاقی و اعتقادی مردم حجاز در دوره تاریخی پیش از اسلام می باشد. سید قطب پس از تقسیم جاهلیت به قدیم و مدرن و تفکیک جوامع به جاهلی و اسلامی، در تبیین اصطلاح جاهلیت، جهل و کفر را مقابل یکدیگر قرار می دهد و در نتیجه جامعه جاهلی را جامعه ای کافر می داند.
اما از نظر علامه طباطبایی کفر و ایمان دارای درجات و مراتب اند و هر جهلی کفر نیست از نظر ایشان طبق آیات قرآن کریم کفر و...
مبانی تفسیر : قواعد و منابع مقصود از قواعد تفسیری
که از آن تعبیر به «ضوابط تفسیر» نیز می شود، کبرای قیاس یا حکم کلی است که به هنگام تفسیر، بر امور جزئی تطبیق داده می شود، مانند قاعده ارجاع متشابهات به محکمات» که برای فهم آیات متشابه از آن استفاده می شود. خالد بن عثمان در تعریف قواعد تفسیری می گوید:« هی الاحکام الکلیه التی یتوصل بها الی استنباط معانی القرآن » (1)
منزلت قواعد تفسیر در فهم آیات، همچون رابطة قواعد منطق با اندیشه و استدلال و قواعد اصول فقه در علم فقه است (2 )که موجب استواری تفسیر می شود و تطبیق و اجرای صحیح...
ایت الله سید عبدالحسین دستغیب شیرازی استاد اخلاق ایت الله سید عبدالحسین دستغیب شیرازی در ۱۸ آذر ۱۲۹۲ ـ ۱۰ محرم ۱۳۳۲ در شیراز متولد شد. درس را از مکتب خانه شروع کرد و با فراگیری قرآن و نصاب و خواندن چند کتاب منظوم و منثور فارسی دوره مکتب را پشت سر گذاشت. پس از آن شروع به تحصیل علوم اسلامی نمود و درسهای ابتدایی حوزه علمیه را نزد پدر خواند. پس از فوت پدرش، تحصیلات را در مدرسه خان شیراز ادامه داد و نزد اساتیدی همچون شیخ اسماعیل، ملا احمد دارابی و ملا علی اکبر ارسنجانی دوره مقدماتی و سطح را به پایان رساند. در سال ۱۳۱۴ به نجف رفت و در طول هفت سال...
شرح چهل حدیث امام خمینی : فصل در موازنه است فصل در موازنه است
و از چيزهايى كه انسان را در اين سلوك معاونت مىكند و انسان بايد مواظب آن باشد «موازنه» است. و آن چنان است كه انسان عاقل منافع و مضارّ هر يك از اخلاق فاسده و ملكات رذيله را كه زاييده شده شهوت و غضب و واهمه است، كه سر خودند و در تحت تصرف شيطان، مقايسه كند با منافع و مضارّ هر يك از اخلاق حسنه و فضايل نفسانيه و ملكات فاضله كه زاييده شده اينهاست كه در تحت تصرف عقل و شرعاند.
و ملاحظه كند آيا كدام يك را خوب است اقدام كند. مثلا منافعى كه از براى نفسى كه داراى شهوت مطلق العنان است...
سبعه احرف : عالمان شیعه : حجة الاسلام و المسلمين دكتر حجّتى
از فضلاى حوزه و مدرسان بزرگوار علوم قرآن در دانشگاه. در كتاب تاريخ قرآن مىنويسند: روايت نزول قرآن بر هفت حرف با بيش از چهل تفسيرى كه دربارۀ آن بيان شده... به هيچ وجه از نظر شيعه قابل استناد و قبول نيست... به خصوص كه با روايت صحيحۀ امام صادق عليه السّلام كه مىفرمايد: نزل القرآن على حرف واحد من عند الواحد ، هم منافات دارد.
آية اللّه ميرمحمدى آية اللّه ميرمحمدى
نيز در بحث سبعة احرف در كتاب تاريخ و علوم قرآن، معتقد است: مراد از هفت حرف، معانى متعددى است كه در...
روشهای تفسیر قرآن : اهمیت تفسیر اهمیت تفسیر
قرآن کریم کتاب هدایت و به تعبیر خود، دارای بیانی روشن است؛ اما آنچه بیش از هر چیز موجب اهمیت و ضرورت تفسیر شده، وجود برخی امور عارضی است که به سه دسته تقسیم میشوند:
1. اقتضای عمیق بودن معانى قرآن: نزول حقایق بزرگ عالم غیب در قالب الفاظ و عالم ماده، موجب ابهام در دریافت معنای برخی از آیات قرآن شده است، طبیعی است که این الفاظ گنجایش مفاهیم بلند مرتبه عالم معنا را ندارند؛
چراکه الفاظ، متعلق به عالم مادهاند؛ از اینرو، خدای متعال به پیامبر دستور داد تا به تبیین آیات قرآن بپردازد: «...